Årets röst: Emma Frans vill göra vetenskapen underhållande

Publiceringsdatum: 1 februari, 2018

Med humor och bra berättande vill Emma Frans nå ut med vetenskapen och göra den tillgänglig för de som inte intresserar sig för vetenskap.
– Det är så man måste göra. Annars står man bara och predikar för kören, säger hon.
På Idrottsgalan i mitten av januari delade Emma Frans ut priset till Årets kvinnliga idrottare. Precis innan hon gick in på scenen presenterade Kristin Kaspersen henne för publiken, med orden: hon gör oss alla lite smartare. Det var en beskrivning som Emma är väldigt nöjd med, och det är precis det som är hennes ambition.
– Vi befinner oss i en tid där det finns ett överflöd av information. En gång i tiden trodde man att internet skulle resultera i att alla blev jättesmarta. Men vi matas hela tiden med lättillgänglig stimulans, starka känslor och drama. Uppmärksamheten räcker inte till fakta och kunskap. Jag försöker berätta en kul anekdot och göra det vetenskapliga underhållande och lättillgängligt. Till vardags arbetar Emma som epidemiolog på Karolinska institutet, där hon forskar om adhd-läkemedel och huruvida de ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
– Det är jätteintressant och det är en väldigt relevant frågeställning i och med att allt fler barn får de här diagnoserna och allt fler behandlas med läkemedel. Men för fem år sedan började hon blogga om vetenskap. Då var bloggens riktiga glansdagar egentligen över, så för att nå ut sökte hon sig till Twitter. Där har hon numera över 60 000 följare och hennes kommunikativa framgångsrecept har varit att blanda mycket humor med vetenskap. För henne handlar det mycket om att bygga förtroende för forskningen.
– På sistone har det varit skandaler när forskare betett sig oetiskt. Macchiarini är den första man tänker på. Det är också en bild av forskare som media för ut nu, och då är det viktigt att man bygger förtroende och närhet till människor. Men det handlar också om att nå ut med vetenskapen genom att hitta de intressanta vinklarna, få människor att förstå varför vetenskapen är relevant och hur den kan hjälpa människor att genomskåda nätets myter eller att inte gå på fake news.
– Jag försöker ta vetenskapen och tillämpa den på sådant som vi faktiskt bryr oss om. När börjar dina varningsklockor ringa?
– Det handlar mycket om källor och vad det baseras på. En enskild expert tycker jag inte betyder någonting egentligen. Man ska försöka kolla på vad den samlade expertisen säger.
I höstas publicerades hennes bok Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams, som bland annat handlar om varför vi måste tro på vetenskap.
– Anledningen till att det kändes angeläget att skriva boken var det som hände 2016, med Brexit och Trump. Det som hade pågått i många år i slutna Facebookgrupper kom in i maktens finkorridorer, säger Emma, som benämner boken som ett litet försvarstal för vetenskapen. Samtidigt vara tydlig med vad som är bra vetenskap, vad som är dålig vetenskap och vilken forskning man ska tro på.
– Det handlar också om att acceptera den bästa möjliga förklaringsmodellen. Och jag tror att det är viktigt att vi pratar om det här, just nu.

Emma Frans Epidemiolog som arbetar på Karolinska institutet. Skriver även i Svenska Dagbladets Vetenskapskollen. Fick Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets röst, och utsågs även till Årets folkbildare samma år. ”Jag tror att det jag håller på med ligger väldigt rätt i tiden”.

Lyssna till Emma Frans på Kulturcentrum Ebeneser tisdag 6 februari kl 14.30.